FÖRRÄTT
Svamp, tomat och krabbsoppa
Ingredienser
1 burk campbells champinjonsoppa
1 burk campbells tomatsoppa
1 liten burk krabba
1,5 dl vispgrädde
En knippa dill
2 msk sherry
Gör så här
Blanda alla ingredienser och värm upp.
HUVUDRÄTT
Maj-Britts kycklingrätt
För 4 personer.
Ingredienser
1 kg kycklingfilé
Riven ost
Marinad:
2 dl soja
2 dl vatten
2 st pressade vitlöksklyftor
Sås:
2 dl crème fraiche
1 grönsaksbuljongstärning
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 msk soja
1-2 msk fransk senap
2 msk messmör
Salt
Peppar
Maizenaredning
Gör så här
Lägg filéerna i en osmord långpanna.
Blanda ihop och slå marinaden över filéerna. Vänd dem några gånger.
Ställ långpannan svalt och låt stå över natten.
Morgonen efter sätts långpannan in i ugnen vid en temperatur av 225°C i ca 30 minuter.
Låt sedan filéerna kallna i långpannan.
Skiva sedan de kalla filéerna och lägg i en smord ugnsfast form.
Koka ihop såsen och red av med maizenaredning för ljus sås.
Häll såsen över filéerna, strö över riven ost och gratinera vid 225°C tills rätten fått fin färg.
Servera med ris och en grönsallad.
Dessert
Choklad- och blåbärstrifle
För 8 personer.
 Källa: Leva & Bo Uppladdad av: ros |
|
Ingredienser
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
2 tsk vaniljsocker
Chokladtryffel:
200 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
1 msk honung
Till servering:
3 dl vispgrädde
4 dl blåbär
½ dl blåbärslikör, eller liknande likör
Gör så här
Ugn 175°
Kladdkaka:
Klä en ugnsform, cirka 18x24 centimeter, med bakplåtspapper.
Smält smöret till kakan. Vispa ihop äggen lätt tillsammans med sockret.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och vispa ner i
äggsmeten tillsammans med smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av
ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna. All kladdkaka
kommer inte att gå åt till desserten.
Chokladtryffel:
Hacka chokladen till tryffeln grovt.
Koka upp vispgrädden (1 ½ deciliter) tillsammans
med honungen i en liten kastrull. När grädden börjar bubbla drar du kastrullen från värmen och tillsätter´snabbt chokladen. Rör tills chokladen smält och tryffeln är jämn och blank.
Häll över tryffeln i en bunke, täck med plastfolie och
låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar cirka 2 timmar.
Vispa 2 deciliter av vispgrädden till serveringen
ganska löst och låt den stå i rumstemperatur i cirka
30 minuter. Grädden ska du sedan blanda ner i chokladtryffeln.
För att göra en chokladmousse, och det
är viktigt att den inte är för kall eftersom det då
finns risk att moussen skär sig.
Spara ½ deciliter av chokladtryffeln till dekor och
vänd sedan ner vispgrädden i resten av tryffeln.
Vänd ihop till en fluffig mousse. Vispa resten av
grädden till serveringen fluffig.
Till serveringen:
Bryt kladdkakan i bitar och lägg en tredjedel av
bitarna i botten av en serveringsskål.
Stänk över lite av likören och strö sedan över en
tredjedel av blåbären.
Klicka över en del av chokladmoussen och
vispgrädden. Fortsätt varva kladdkaka, likör, blåbär,
chokladmousse och grädde.
Avsluta med att strö över blåbär och ringla över den
sparade chokladtryffeln.
Servera direkt eller låt desserten stå kallt tills det är
dags. Desserten är hållbar i 2–3 dagar i kylen.
Lycka till!