Direktlänk till inlägg 27 juni 2012
Förrätt:
Foto: TV4
4 skivor lantbaguette
12 st tomater, i olika färger och former
1 st sardellfilé
1 st vitlöksklyfta
2 krukor färsk basilika
svartpeppar från kvarn
flingsalt
olivolja
2 paket buffelmozzarella
Se fler recept från Leila bakar i Frankrike
1. Pensla brödskivorna med olivolja.
2. Salta och grilla dem tills de är gyllene.
3. Filea tomaterna och skär bort kärnhuset. Skär i små fyrkantiga bitar och lägg i en bunke.
4. Finhacka sardellfilén och vitlöken, strimla basilikan. Blanda samman med tomathacket.
5. Smaksätt med olivolja och nymald svartpeppar.
6. Riv mozzarellan i bitar.
7. Fördela tomatröran över bröden och toppa med mozzarella och lite extra olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Huvudrrätt:
Recept på helgrillad entrecote är beräknat till 4–5 personer och hämtat ur boken Italiensk bondmat.
Foto: Tina Axelsson
1 st skiva nötkött av god kvalitet, t.ex entrecôte, ca 4 cm tjock (600–700 g), alternativt en tjockare skiva skuren som en fjärilskotlett
1 dl grovt salt
2 krm grovmalen svartpeppar
matolja till pensling
olivolja
70 g rucola
salt
Läs mer om boken Italiensk bondmat
1. Häll hälften av det grova saltet på ett fat.
2. Lägg köttet på saltet och strö resten av saltet på ovansidan.
3. Täck köttet med plastfolie och låt det stå i kylskåp i 3–4 timmar.
4. Ta fram köttet i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillningen ska påbörjas. Borsta noga av saltet och peppra köttet runt om.
5. Värm en grillpanna eller tänd en utegrill. Pensla pannan eller grillgallret med lite matolja.
6. Grilla ”tagliatan” i 8–10 minuter på varje sida, först på hög värme för att få en fin grillyta, därefter på lägre värme.
7. Se bara till att köttet inte blir bränt. När köttet är färdiggrillat ska det ha en innertemperatur på 55–60 grader och vara rosarött inuti.
8. Pensla köttet med lite olivolja och låt det vila i aluminiumfolie i cirka 10 minuter.
9. Täck ett serveringsfat med rucola. Droppa över lite olivolja och salta lite lätt.
10. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på rucolabädden.
Dessert:
Foto: Tv4
Marängbottnar 3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Lime- och passionscurd 2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st p passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
Garnering 3 dl vispgrädde
fikon
carambole
kiwi
banan
physalis
Se fler recept från Sveriges mästerkock
1. Marängbottnar
Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.
4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.
5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.
7. Lime- och passionscurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.
8. Riv zesten från limen och pressa ur saften.
9. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
10. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.
11. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.
12. Garnering
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.
13. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.
Ibland kan det vara svårt att säga hejdå. Inte minst när man suttit vid makten i 8 år. Det kan till och med vara svårt för självaste Fredrik Reinfeldt... //Jet ...
Goder morgon på er en sådan underbar söndag som detta! En perfekt söndag för musik. Vi kommer därför att börja visa er det bästa från Tv4: Storsuccé: Så Mycket Bättre! Välkommna till första delen ikväll kl. 18! ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
||||
|