JET

Direktlänk till inlägg 27 juni 2012

Sommar-Menyn

Av jet - 27 juni 2012 19:02

Förrätt:

Bruschetta med tomat och mozzarella

Lätt och smakrikt till förrätt eller som tillbehör.

Foto: TV4

Antal portioner: 4
Ingredienser

4 skivor lantbaguette
12 st tomater, i olika färger och former
1 st sardellfilé
1 st vitlöksklyfta
2 krukor färsk basilika
svartpeppar från kvarn
flingsalt
olivolja
2 paket buffelmozzarella

Tips

Se fler recept från Leila bakar i Frankrike

Gör så här

1. Pensla brödskivorna med olivolja.

2. Salta och grilla dem tills de är gyllene.

3. Filea tomaterna och skär bort kärnhuset. Skär i små fyrkantiga bitar och lägg i en bunke.

4. Finhacka sardellfilén och vitlöken, strimla basilikan. Blanda samman med tomathacket.

5. Smaksätt med olivolja och nymald svartpeppar.

6. Riv mozzarellan i bitar.

7. Fördela tomatröran över bröden och toppa med mozzarella och lite extra olivolja, flingsalt och svartpeppar.


Huvudrrätt:

Helgrillad entrecote på rucolabädd

Recept på helgrillad entrecote är beräknat till 4–5 personer och hämtat ur boken Italiensk bondmat.

Foto: Tina Axelsson

Ingredienser

1 st skiva nötkött av god kvalitet, t.ex entrecôte, ca 4 cm tjock (600–700 g), alternativt en tjockare skiva skuren som en fjärilskotlett
1 dl grovt salt
2 krm grovmalen svartpeppar
matolja till pensling
olivolja
70 g rucola
salt

Tips

Läs mer om boken Italiensk bondmat

Gör så här

1. Häll hälften av det grova saltet på ett fat.

2. Lägg köttet på saltet och strö resten av saltet på ovansidan.

3. Täck köttet med plastfolie och låt det stå i kylskåp i 3–4 timmar.

4. Ta fram köttet i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillningen ska påbörjas. Borsta noga av saltet och peppra köttet runt om.

5. Värm en grillpanna eller tänd en utegrill. Pensla pannan eller grillgallret med lite matolja.

6. Grilla ”tagliatan” i 8–10 minuter på varje sida, först på hög värme för att få en fin grillyta, därefter på lägre värme.

7. Se bara till att köttet inte blir bränt. När köttet är färdiggrillat ska det ha en innertemperatur på 55–60 grader och vara rosarött inuti.

8. Pensla köttet med lite olivolja och låt det vila i aluminiumfolie i cirka 10 minuter.

9. Täck ett serveringsfat med rucola. Droppa över lite olivolja och salta lite lätt.

10. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på rucolabädden.


Dessert:

Pavlova med lime- och passionscurd

En vacker marängtårta med exotiska frukter.

Foto: Tv4

Antal portioner: 4
Färdigt på: 1h 45 min
Ingredienser

Marängbottnar 3 st äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
Lime- och passionscurd 2 st lime (zest av den ena samt saft från båda)
3 st p passionsfrukter
25 g smör
0.75 dl strösocker
1 st äggula
1 st ägg
Garnering 3 dl vispgrädde
fikon
carambole
kiwi
banan
physalis

Tips

Se fler recept från Sveriges mästerkock

Gör så här

1. Marängbottnar
Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa upp äggvitorna till marängbottnarna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.

3. Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig och bildar små toppar. Blanda i maizena.

4. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 12 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en eller två varv med högre kant runt bottnarna så att det blir en fördjupning i mitten.

5. Grädda och sänk efter 15 minuter värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.

6. Ta ut och känn på marängen, den ska vara hård utanpå och krämig inuti. Om den verkar för mycket krämig, grädda 10–15 minuter till. Låt svalna på galler.

7. Lime- och passionscurd
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda lime- och passionscurden.

8. Riv zesten från limen och pressa ur saften.

9. Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna med en slickepott så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.

10. Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, limesaft och zest.

11. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna. Passera sedan curden genom en sil.

12. Garnering
Vispa grädden och skär de exotiska frukterna i tjusiga bitar.

13. Lägg en rejäl klick curd på marängbottnen, toppa med grädde och garnera med frukt. Servera genast.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av jet - 12 juli 2015 19:00

Det är ju ÄNTLIGEN SOMMAR här i Sverige och solen är framme för det mesta. När du då sitter i solen kanske du blir sugen på något att äta eller dricka vad ska du då ta? Här nere följer fem förslag på sommarens bästa och sämsta nyheter!    1. Fant...

Av jet - 29 oktober 2014 23:00

Det andra avsnittet av Så Mycket Bättre blev en sprudlande show med både toppar och dalar!   Aktiviteter: Kioskbygge         1.  Kajsa Grytt - Magaluf Orginallåt - Magaluf - Orup   J   Från botten till botten. Kajsa s...

Av jet - 27 oktober 2014 11:15

Ibland kan det vara svårt att säga hejdå. Inte minst när man suttit vid makten i 8 år. Det kan till och med vara svårt för självaste Fredrik Reinfeldt... //Jet      ...

Av jet - 26 oktober 2014 18:00

Vilket avsnitt av Så mycket bättre och vilka fantastiska covers på fantastiska låtar!   Aktiviteter: Cricket och matplockning i naturen         1. Ekokammare - Orup (Thomas Eriksson)  Orginallåt: Echo Camper - The Ark   J...

Av jet - 26 oktober 2014 11:45

Goder morgon på er en sådan underbar söndag som detta! En perfekt söndag för musik. Vi kommer därför att börja visa er det bästa från Tv4: Storsuccé: Så Mycket Bättre!   Välkommna till första delen ikväll kl. 18!   ...

Presentation

Fråga mig

14 besvarade frågor

Omröstning

Var har du varit/ska du resa i sommar?
 Turkiet
 Spanien
 Egypten
 Polen
 Frankrike
 Italien
 USA
 Mexiko
 Kanada
 Brasilien
 Tyskland
 Grekland
 Thailand
 Cypern
 Storbritannien
 Portugal
 Australien
 Någonstans i Sverige
 Övriga norden
 Övriga världen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2012 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Översättning!

Besökare


Ovido - Quiz & Flashcards